Bułeczki drożdżowe półsłodkie z makiem
Bułeczki drożdżowe półsłodkie z makiem.
Bardzo ważnym składnikiem wypieków drożdżowych są oczywiście drożdże. Prawidłowy efekt można osiągnąć nie tylko stosując drożdże o odpowiedniej jakości, gdyż nawet najlepsze drożdże nie będą się odpowiednio rozmnażały w zbyt niskiej temperaturze. Wniosek jest prosty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta drożdżowego trzeba oczywiście nagrzać pomieszczenie i nie tylko. Składniki ciasta również wymagają odpowiedniego ogrzania. Zakres temperatur to 22 – 30°C. Trzeba pamiętać, że ogrzania wymagają również: kuchnia, mąka, jaja, tłuszcz, cukier, mleko. Dodanie choćby jednego składnika wprost z lodówki może zniweczyć cały wysiłek włożony w przygotowanie wypieku.
Kolejność prac to:
Kolejność prac to:
- umycie i osuszenie jaj,
- przesianie mąki,
- przygotowanie dodatków (maku, powidła, owoców, rodzynek, orzechów, etc.),
Bułeczki drożdżowe
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 4 -5 dag drożdży,
- ¾ szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki tłuszczu,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki maku,
Przygotowanie:
- Mak odsiać na bardzo gęstym sitku. Składniki ciasta ogrzać, pozostawiając w wysokiej temperaturze kuchni. Mąkę przesiać. Jajko umyć, osuszyć.
- Drożdże rozkruszyć, najpierw dodać pół łyżki cukru, rozetrzeć, dodać 4 – 5 łyżek mleka, wymieszać, dodając tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
- Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, mleko i łyżkę tłuszczu (masło lub margaryna) resztę cukru, posolić.
- Wyrobić ciasto ręką, aż będzie odchodziło od dłoni i od ścianek naczynia. Odstawić, przykryć i pozostawić w cieple na około 30 – 50 minut.
- Z przygotowanego ciasta uformować kuliste bułeczki i umieścić je w foremkach do pieczenia. Można też ułożyć je paskami na płaskiej blasze. wtedy pomiędzy kulkami o wielkości dużej renklody zachować odstępy 5 – 5 cm. Uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w cieple.
- Kiedy podwoją swoją objętość posmarować je żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami mleka po wierzchu przy pomocy szerokiego pędzla kuchennego.
- Posmarowane bułeczki posypać równomiernie makiem, wstawić do piekarnika o temperaturze około 160°C.
- Upiec, rumieniąc je na kolor złocisty, zdjąć z blachy na gorąco. Podawać z dodatkiem masła i dżemów do kawy albo do mleka.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]