Chrzan z octem
Chrzan z octem |
Przyrządzony przez nas utarty chrzan, jest dodatkiem do wielu potraw. Jest potrzebnym dodatkiem smakowym do mięs, ryb, potraw z podrobów. Można nim również podprawić niektóre zupy.
Składniki:
- 10 dag chrzanu,
- sól,
- cukier,
- ocet 6%,
Przygotowanie:
- Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem rozcieńczonym pól na pół z wodą.
- Chrzan z octem podaje się do zimnych mięs, wędlin, ryb w galarecie, do gorących mięs gotowanych – np. do sztuki mięsa, wołowiny peklowanej, ozora, kiełbasy, parówek itp.
- Do chrzanu można dodać surowe starte jabłko.
- Chrzan zbyt ostry można po starciu sparzyć wrzącą wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]