Ciasta ucierane – jak je robić?
Ciasta ucierane – jakie mają zalety?
Ciasta ucierane?
– Jeśli masz ochotę na jakieś pyszne ciasto ale nie chce Ci się robić nic skomplikowanego to ciasto, ucierane mikserem w jednej misce, bez żadnych dodatków, owoców, polewy a mimo to jest wspaniałe!
Ciasta ucierane – jak się je robi?
Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazują również właściwości ciast biszkoptowych. Wynika to z proporcji surowców – jak w ciastach półkruchych i z techniki wykonania zbliżonej do ciast biszkoptowych. Z tego względu stanowią w pewnym sensie odrębną grupę ciasta.
Jest bardzo duża różnorodność receptur, wiele możliwości stosowanie różnych dodatków, dlatego asortyment tych ciast jest bardzo bogaty. Ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania cieszą się one dużą popularnością. Wypieka się z nich różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i inne.
Jakie składniki będą potrzebne?
Skład surowcowy tych ciast to zwykle: mąka, jaja, tłuszcz, cukier, a czasem też mleko śmietana lub woda, środki spulchniające jak soda, czy proszek do pieczenia, dodatki smakowe i zapachowe.
Ciasto piaskowe – co to jest?
Pewną odmianą ciasta ucieranego jest ciasto piaskowe, gdzie część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. … Przy ucieraniu mechanicznym tłuszcz ucieramy z cukrem i z jajami bez rozdzielania żółtek od białek, przy ręcznym ucieraniu pod koniec dodajemy białka ubite na pianę.
Tradycyjne przygotowanie ciasta ucieranego:
- Przygotowanie formy: wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką,
- Mąkę wraz ze środkiem spulchniającym przesiać przez sito,
- Tłuszcz ucierać bardzo dokładnie (w makutrze)
do uzyskania pulchnej i jednolitej masy, dodając na przemian kolejne żółtka i cukier, - Stopniowo dodawać do masy przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, albo z sodą, - Dodać sparzone bakalie, oprószone mąką, dokładnie wymieszać,
- białka z jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ciasta, mieszając delikatnie,
- Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej foremki,
- Wstawić foremkę do lekko nagrzanego piekarnika,
następnie stopniowo podnosić temperaturę do 160-180°C, - Czas pieczenia zależy od szczegółowego przepisu,
- Przestudzone ciasto posypać cukrem—pudrem
albo polukrować, można przeciąć i przełożyć dowolną masą.