Ciasto potrawyPRZEPISY

Ciasta ucierane – jak je robić?

Ciasta ucierane – jakie mają zalety?

Ciasta ucierane?
– Jeśli masz ochotę na jakieś pyszne ciasto ale nie chce Ci się robić nic skomplikowanego to ciasto, ucierane mikserem w jednej misce, bez żadnych dodatków, owoców, polewy a mimo to jest wspaniałe!

Ciasta ucierane – jak się je robi?

Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazują również właściwości ciast biszkoptowych. Wynika to z proporcji surowców – jak w ciastach półkruchych i z techniki wykonania zbliżonej do ciast biszkoptowych. Z tego względu stanowią w pewnym sensie odrębną grupę ciasta.

Jest bardzo duża różnorodność receptur, wiele możliwości stosowanie różnych dodatków, dlatego asortyment tych ciast jest bardzo bogaty. Ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania cieszą się one dużą popularnością. Wypieka się z nich różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i inne.

Jakie składniki będą potrzebne?

Skład surowcowy tych ciast to zwykle: mąka, jaja, tłuszcz, cukier, a czasem też mleko śmietana lub woda, środki spulchniające jak soda, czy proszek do pieczenia, dodatki smakowe i zapachowe.

Ciasto piaskowe – co to jest?

Pewną odmianą ciasta ucieranego jest ciasto piaskowe, gdzie część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. … Przy ucieraniu mechanicznym tłuszcz ucieramy z cukrem i z jajami bez rozdzielania żółtek od białek, przy ręcznym ucieraniu pod koniec dodajemy białka ubite na pianę.

 

Tradycyjne przygotowanie ciasta ucieranego:

  1. Przygotowanie formy: wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką,
  2. Mąkę wraz ze środkiem spulchniającym przesiać przez sito,
  3. Tłuszcz ucierać bardzo dokładnie (w makutrze)
    do uzyskania pulchnej i jednolitej masy, dodając na przemian kolejne żółtka i cukier,
  4. Stopniowo dodawać do masy przesianą
    mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, albo z sodą,
  5. Dodać sparzone bakalie, oprószone mąką, dokładnie wymieszać,
  6. białka z jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ciasta, mieszając delikatnie,
  7. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej foremki,
  8. Wstawić foremkę do lekko nagrzanego piekarnika,
    następnie stopniowo podnosić temperaturę do 160-180°C,
  9. Czas pieczenia zależy od szczegółowego przepisu,
  10. Przestudzone ciasto posypać cukrem—pudrem
    albo polukrować, można przeciąć i przełożyć dowolną masą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x