Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki
Składniki:
- 40 dag czekolady 60%;
- 30 dag masła;
- 10 jaj;
- 22 ½ dag cukru;
- 3 łyżeczki kakao;
- szczypta soli;
Do Przybrania
- ¼ l śmietany 36%;
- owoce – świeże lub mrożone;
Przygotowanie:
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , na małym ogniu, nie mieszając ich zbyt gwałtownie.
- Utrzeć żółtka z drobnym cukrem, aż zrobią się puszyste, zgęstnieją i zjaśnieją.
- Roztopioną czekoladę z masłem przestudzić.
- Białka ubić na pianę, tak aby była jeszcze płynna.
- Kakao przesiać przez sitko, aby nie miało grudek, zmieszać żółtka z czekoladą, dodać przesiane wcześniej kakao.
- Pianę z białek dodawać porcjami, za każdym razem trochę mieszając.
- Na koniec dodać szczyptę soli, wymieszać tak, żeby nie było widać piany, wlać do formy o średnicy 30 cm.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 35 minut
- Nakłuć ciasto płytko przy powierzchni, ciasto jest gotowe kiedy widelec jest prawie czysty.
- Po wyjęciu przykryć ciasto papierem, położyć na nim płaski talerzyk o nieco mniejszej powierzchni i przycisnąć, aż ciasto ostygnie aby wyrównać powierzchnię dla późniejszego przybrania.
Przed podaniem przybieramy bitą śmietaną i posypujemy świeżymi lub mrożonymi owocami.
(truskawki, maliny, porzeczki) albo (czarna jagoda, czarna porzeczka, jeżyny).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]