Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciasto Pijak

To ciasto raczej dla ludzi dorosłych, jako że zawiera sporą ilość alkoholu Ciasto Pijak to bezowe ciasto makowo-kokosowe, nasączone alkoholem biszkopciki dodają mu wyrazu i stanowią o jego charakterze.


Składniki:

ciasto bezowe:

  • 6 białek,
  • 15 dkg cukru,
  • 1­5 dkg maku,
  • 15 dkg kokosu,

krem:

  • ½ mleka,
  • 1 ½ kostki masła,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanej,
  • cukier, cukier waniliowy,
  • 100 g wódki 40%,
  • okrągłe biszkopciki,

Przygotowanie:

polewa czekoladowa:

  1. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Alkohol i rodzynki użyć do dalszego przygotowania ciasta.
  2. Przygotowanie Ciasta Bezowego:
    1. Białka ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru, po ubiciu dodać mak, kokos i proszek do pieczenia.
    2. Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 30 minut.
  3. Przygotowanie Kremu:
    1. Ugotuj budyń dodając do wrzącego mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej i kartoflanej, cukier waniliowy.
    2. Dodać tyle zwykłego cukru, aby był słodki.
  4. Utrzeć masło, połączyć je stopniowo z budyniem, dodać żółtko i wódkę.
  5. Ciasto posmarować kremem, na wierzchu układać okrągłe biszkopty nasączone alkoholem.
  6. Na środku każdego biszkopcika położyć namoczoną w wódce rodzynkę…
  7. «Ciasto Pijak» polać  polewą czekoladową.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x