Ciasto Pijak
To ciasto raczej dla ludzi dorosłych, jako że zawiera sporą ilość alkoholu Ciasto Pijak to bezowe ciasto makowo-kokosowe, nasączone alkoholem biszkopciki dodają mu wyrazu i stanowią o jego charakterze.
Składniki:
ciasto bezowe:
- 6 białek,
- 15 dkg cukru,
- 15 dkg maku,
- 15 dkg kokosu,
krem:
- ½ mleka,
- 1 ½ kostki masła,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanej,
- cukier, cukier waniliowy,
- 100 g wódki 40%,
- okrągłe biszkopciki,
Przygotowanie:
polewa czekoladowa:
- Rodzynki namoczyć w alkoholu. Alkohol i rodzynki użyć do dalszego przygotowania ciasta.
- Przygotowanie Ciasta Bezowego:
- Białka ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru, po ubiciu dodać mak, kokos i proszek do pieczenia.
- Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 30 minut.
- Przygotowanie Kremu:
- Ugotuj budyń dodając do wrzącego mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej i kartoflanej, cukier waniliowy.
- Dodać tyle zwykłego cukru, aby był słodki.
- Utrzeć masło, połączyć je stopniowo z budyniem, dodać żółtko i wódkę.
- Ciasto posmarować kremem, na wierzchu układać okrągłe biszkopty nasączone alkoholem.
- Na środku każdego biszkopcika położyć namoczoną w wódce rodzynkę…
- «Ciasto Pijak» polać polewą czekoladową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]