Ciasto teściowej (drożdżowe)
Ciasto teściowej (drożdżowe).
Teściowa – wiadomo, bohaterka tysięcy kawałów i opinii na jakie większości zasługuje 🙂 Jednak tutaj chodzi o coś więcej. Mam dzisiaj dla Ciebie przepis na ciasto teściowej. Poniżej podaję szczegóły.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 15 dag drożdży,
- 5 całych jaj,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- ½ szklanki oleju słonecznikowego,
- sól,
- rodzynki, skórka cytrynowa
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn: drożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- W misce odpowiedniej wielkości wymieszać mąkę z rozpuszczonym w ciepłym mleku tłuszczem i cukrem, dodać jaja, żółtka i zaczyn.
- Pozostawić na chwilę, aby ciasto „ruszyło”.
- Ciasto wyrabiać ręką, dodając po trochu porcje oleju tak długo, aż zacznie odstawać od miski i od ręki.
- Pod koniec wyrabiania dodać skórkę z cytryny, rodzynki – ewentualnie inne dodatki.
- Ciasto jest doskonałe np. na babeczki, kulebiaki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]