Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Ciasto teściowej (drożdżowe)

Ciasto teściowej (drożdżowe).

Teściowa – wiadomo, bohaterka tysięcy kawałów i opinii na jakie większości zasługuje 🙂 Jednak tutaj chodzi o coś  więcej. Mam dzisiaj dla Ciebie przepis na ciasto teściowej. Poniżej podaję szczegóły.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1­ szklanka cukru,
  • 15 dag drożdży,
  • 5 całych jaj,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka masła,
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego,
  • sól,
  • rodzynki, skórka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru.
  2. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. W misce odpowiedniej wielkości wymieszać mąkę z rozpuszczonym w ciepłym mleku tłuszczem i cukrem, dodać jaja, żółtka i zaczyn.
  4. Pozostawić na chwilę, aby ciasto „ruszyło”.
  5. Ciasto wyrabiać ręką, dodając po trochu porcje oleju tak długo, aż zacznie odstawać od miski i od ręki.
  6. Pod koniec wyrabiania dodać skórkę z cytryny, rodzynki – ewentualnie inne dodatki.
  7. Ciasto jest doskonałe np. na babeczki, kulebiaki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x