Comber sarni
Comber sarni jest mięsem bardzo wartościowym kulinarnie. Wykorzystujemy go do potraw: pieczonych, duszonych lub smażonych. Mięso odznacza się specyficznym smakiem, zapachem ponieważ zwierzyna je znalezione w naturze produkty, jak leśne jagody, korę drzew, leśne owoce itp. Ich mięso ma ciemne zabarwienie, ponieważ są one wybiegane, mające mocno wyrobione mięśnie, jest silnie ukrwione, pozbawione tkanki tłuszczowej. Dlatego można je polecić zarówno w różnych dietach, jak i przy karmieniu dzieci.
Składniki:
- 1½ kg combra sarniego,
- zaprawa z octu lub marynata z jarzynami,
- 5 dag młodej słoniny do szpikowania,
- sól,
- 2 dag mąki,
- 3 dag tłuszczu,
- 4 dag masła,
- 10 dag borówek do dekoracji,
Przygotowanie:
- Wpierw comber sarni zabajcować lub zamarynować na 6–10 dni, trzymając mięso w chłodzie (+4°C).
- Gdy mięso dobrze skruszeje, wyjąć je, zdjąć z combra ostrożnie ścięgna i błony, mięso naszpikować dwoma rzędami wzdłuż grzbietu, natrzeć solą i jałowcem.
- Następnie rozgrzać tłuszcz w dopasowanym naczyniu, mięso ułożyć, polać tłuszczem, upiec w średnio nagrzanym piekarniku (+180°C).
- W czasie pieczenia mięso polewać tłuszczem, aby nie wysychało, tłuszcz zaś skrapiać od czasu do czasu wodą aby się nie spalił (piec około 1½ godz.).
- Miękkie mięso wyjąć, odjąć od grzbietu z obydwu stron.
- Na koniec skrawać cienkie, skośne płaty inie zmieniając ich kolejności ułożyć mięso z powrotem na kości po obu bokach grzbietu, podlać sosem.
- Później podawać z frytkami i borówkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]