Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem
Składniki:
-
1 kg buraków ćwikłowych,
-
10 ÷ 15 dkg chrzanu,
-
1 ÷ 2 cytryny,
-
ocet lub kwasek cytrynowy,
-
1 dkg kminku,
-
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Średnie, jednakowej wielkości buraki dobrze wyszorować, zalać wrzątkiem.
- Ugotować do miękkości (1÷1½ godziny), wystudzić w tej samej wodzie, obłupać ze skórek.
- Buraki dobrze ugotowane dają się łatwo w ten sposób obierać.
- Zetrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny.
- Chrzan oczyścić, umyć, oskrobać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
- Połączyć razem z utartą ćwikłą.
- Dodać opłukany kminek, doprawić do smaku solą i cukrem
- Jeśli trzeba odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.
- Ćwikła z chrzanem jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do ryb.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]