Desery i napojePRZEPISY

Cymes (tzimmes)

Cymes. (Yiddish: צימעס‎, Hebrew: צִימֶעס‎)


Słowo to jako jidyszyzm przeszło do języka polskiego jako określenie na coś bardzo smacznego. W ramach języka jidysz słowo cymes mogło też oznaczać coś przyjemnego, co wymaga dużego zamieszania lub nakładu pracy.

[Wikipedia]

Składniki:

  • 60 dag śliwek suszonych,
  • 40 dag jabłek suszonych,
  • 20 dag gruszek suszonych,
  • 20 dag winogron,
  • cynamon, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Owoce oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
  2. Wszystkie składniki zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości.
  3. Doprawić cynamonem i cukrem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x