PRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Dorsz z wody z masłem i z jajem

Dorsz z wody (certa, flądra) z masłem i z jajem.

Coraz bardziej popularnymi poprawami stają się potrawy z ryb. I to nie tylko przy okazji wieczerzy wigilijnej. przykładem takiego dania może być na przykład dorsz z wody z masłem i z jajem. To przepis nie tylko dla wędkarzy i rybaków.


Dorsz z wody z masłem i z jajem.

Składniki:

  • 80 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony),
  • 4 dag masła,
  • 2 – 3 jaja (ugotowane na twardo),
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

wywar:

  • 2 l wody,
  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 3 dag cebuli,
  • 1 – 2 listki bobkowe,
  • 4 – 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny, przypraw i wody.
  2. Odcedzić, osolić, wlać do rynienki do gotowania ryb.
  3. Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, osolić (można skropić octem) na pół godziny przed gotowaniem, włożyć do rynienki z gorącym wywarem (wywar powinien przykrywać rybę).
  4. Gotować powoli przez 40 minut.
  5. Gdy ryba jest miękka, ostrożnie wyjąć z wkładem, zsunąć na półmisek.
  6. Posypać siekanym jajkiem, siekaną zieloną pietruszką, skropić stopionym masłem.
  7. Można też rybę podawać z ziemniakami z wody, i sosami: korniszonowym, chrzanowym, pomidorowymgrzybowym.

Certa, flądra z wody


Składniki:

  • 1,20 kg ryby,
  • wywar,
  • 4 dag masła,
  • sól,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Rybę sprawić, opłukać.
  2. Ugotować wywar z warzyw, wody, soli i przypraw („Dorsz z wody”), odcedzić.
  3. Do gorącego wywaru włożyć rybę, gotować powoli około 25 minut (zależnie od wielkości tuszki).
  4. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, skropić stopionym masłem, przybrać stopioną zieleniną.
  5. Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.
  6. Można również podawać z ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x