Dorsz z wody z masłem i z jajem
Dorsz z wody (certa, flądra) z masłem i z jajem.
Coraz bardziej popularnymi poprawami stają się potrawy z ryb. I to nie tylko przy okazji wieczerzy wigilijnej. przykładem takiego dania może być na przykład dorsz z wody z masłem i z jajem. To przepis nie tylko dla wędkarzy i rybaków.
Dorsz z wody z masłem i z jajem.
Składniki:
- 80 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony),
- 4 dag masła,
- 2 – 3 jaja (ugotowane na twardo),
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
wywar:
- 2 l wody,
- 20 dag włoszczyzny bez kapusty,
- 3 dag cebuli,
- 1 – 2 listki bobkowe,
- 4 – 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny, przypraw i wody.
- Odcedzić, osolić, wlać do rynienki do gotowania ryb.
- Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, osolić (można skropić octem) na pół godziny przed gotowaniem, włożyć do rynienki z gorącym wywarem (wywar powinien przykrywać rybę).
- Gotować powoli przez 40 minut.
- Gdy ryba jest miękka, ostrożnie wyjąć z wkładem, zsunąć na półmisek.
- Posypać siekanym jajkiem, siekaną zieloną pietruszką, skropić stopionym masłem.
- Można też rybę podawać z ziemniakami z wody, i sosami: korniszonowym, chrzanowym, pomidorowym, grzybowym.
Certa, flądra z wody
Składniki:
- 1,20 kg ryby,
- wywar,
- 4 dag masła,
- sól,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Rybę sprawić, opłukać.
- Ugotować wywar z warzyw, wody, soli i przypraw („Dorsz z wody”), odcedzić.
- Do gorącego wywaru włożyć rybę, gotować powoli około 25 minut (zależnie od wielkości tuszki).
- Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek, skropić stopionym masłem, przybrać stopioną zieleniną.
- Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.
- Można również podawać z ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]