Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym
Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym
Składniki – krem kawowy:
- ½ l mleka;
- 3 jajka;
- wanilia;
- 2 dag mąki ziemniaczanej ;
- 15 – 20 dag cukru – pudru;
- 5 – 6 łyżek czarnej kawy (mocnej)
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto i upiec podłużne ptysie według przepisu „ptysie z bitą śmietaną”.
- Przyrządzić krem kawowy: cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, jaja, mleko wymieszać, ubijać na parze, aż masa zgęstnieje.
- Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem gorącą kawę.
- Gdy masa jest odpowiednio gęsta, zdjąć z pary, ubijać na stole do ostudzenia.
- Upieczone, ostudzone ptysie lub eklery z kremem kawowym przekroić, napełnić kremem, oprószyć z cukrem z wanilią lub polukrować lukrem pomadkowym, lub kawowym.
- Zamiast kawy można dodać pod koniec ubijania 6 – 8 dkg rozgrzanej czekolady lub 3 – 4 dkg kakao, które należy zagotować z 5 – 6 łyżkami wody lub mleka.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]