Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym

Eklery z kremem kawowym lub czekoladowym


Składniki – krem kawowy:

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto i upiec podłużne ptysie według przepisu „ptysie z bitą śmietaną”.
  2. Przyrządzić krem kawowy: cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, jaja, mleko wymieszać, ubijać na parze, aż masa zgęstnieje.
  3. Pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem gorącą kawę.
  4. Gdy masa jest odpowiednio gęsta, zdjąć z pary, ubijać na stole do ostudzenia.
  5. Upieczone, ostudzone ptysie lub eklery z kremem kawowym przekroić, napełnić kremem, oprószyć z cukrem z wanilią lub polukrować lukrem pomadkowym, lub kawowym.
  6. Zamiast kawy można dodać pod koniec ubijania 6 – 8 dkg rozgrzanej czekolady lub 3 – 4 dkg kakao, które należy zagotować z 5 – 6 łyżkami wody lub mleka.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x