Farsz makowy
Farsz makowy
Składniki:
- 40 dkg maku,
- 1 l mleka,
- 15 dkg masła,
- ¾ szklanki miodu naturalnego,
- 1 laska wanilii,
- 10 dkg migdałów lub orzechów,
- 15 dkg rodzynek,
- 15 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3—4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kieliszek rumu lub koniaku,
Przygotowanie:
- 40 dkg uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy
(mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu (na płytce azbestowej lub na żeliwnej) przez ½ godziny. - Odsączony na sitku mak należy zemleć w maszynce (użyć sitka o małych oczkach) 3—4 razy.
- W rondlu żeliwnym rozpuszczamy 15 dkg masła, ¾ szklanki pszczelego miodu.
- Dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii,
- 10 dkg niezbyt drobno posiekanych migdałów (lub orzechów),
- 15 dkg rodzynek,
- ½ filiżanki pokrajanej drobno, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
- Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 15 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).
- Do nieco ochłodzonej masy dodajemy 3—4 żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek.
- Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku.
Farsz makowy jest gotowy. Jeszcze letni nakładamy na ciasto.
Przyrządzenie tego znakomitego farszu jest pracochłonne i kosztowne, ale przecież Boże Narodzenie, czy Wielkanoc obchodzimy tylko raz w roku!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]