Faworki chrust
Faworki, chrust, chruścik –
tradycyjnie są pieczone w okresie karnawału, albo też Tłustego Czwartku. Przygotowane zaś bez proszku do pieczenia, są kruche i doskonale wyrośnięte, są pyszne, a najlepiej smakują nam świeżo usmażone.
Składniki:
- 40 dag mąki krupczatki,
- 7 jajek (żółtka),
- ½ szklanki śmietany (kwaśnej),
- 1½ łyżki spirytusu,
- sól,
- cukier-puder,
- ½ kg smalcu do smażenia,
Przygotowanie:
- Do miski wpierw wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek.
- Ubić śmietanę z żółtkami i spirytusem, potem lekko posolić, wlać do dołka w mące, zagnieść ciasto.
- Przełożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką, następnie wyrabiać wybijając wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, przykryć ściereczką, na kwadrans odstawić.
- Rozwałkować cienko porcję ciasta, pokroić radełkiem lub nożem na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 8 × 3 cm.
- W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto.
- Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu.
- Właściwą temperaturę sprawdzamy małym kawałkiem ciasta: kiedy jest właściwa, ciasto szybko wypływa i rośnie.
- Wkładać faworki do rozgrzanego tłuszczu tak, aby można było swobodnie je obracać, aby swobodnie rosły i smażyły się.
- Usmażone, obracamy na drugą stronę, korzystając z 2 widelców.
- Faworki, chrust, chruścik osączamy, kładąc na złożonym papierowym ręczniku.
- Osączone faworki przenieść na półmisek i posypać cukrem-pudrem (przez sitko).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
