Filety z dorsza z selerami
Filety z dorsza z selerami
Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza,
- 50 dag ziemniaków,
- 50 dag selera,
- 10 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- ¼ l śmietany,
- 1 cytryna lub ⅓ łyżeczki kwasku cytrynowego,
- ½ łyżeczki siekanej zieleniny,
Przygotowanie:
- Selery i ziemniaki umyć, obrać, opłukać.
- Selery pokroić w kostkę, ziemniaki w nieco większe kawałki, cebulę obrać i posiekać.
- Filety bez skóry podzielić na kawałki (około 20 kawałków), włożyć do rondla, dodać selery, ziemniaki i cebulę, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody i gotować powoli pod przykryciem około 20 minut, uzupełniając wyparowaną wodę.
- Następnie dodać szczyptę pieprzu, soli, otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, delikatnie wymieszać, zalać śmietaną i podgrzać nie gotując.
- Filety z dorsza z selerami przed wydaniem posypać siekaną zieleniną, podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]