Filety z polędwicy garnirowane
Filety z polędwicy garnirowane
Składniki:
- 60 dag polędwicy środkowej,
- 3 dag mąki,
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag masła,
- 10 dag długiej kanapkowej bułki,
- 10 dag wątróbki cielęcej,
- 5 dag chudej szynki wędzonej, gotowanej,
- 10 dag pieczarek,
- ¼ l wywaru z jarzyn lub z mięsa,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 kieliszek madery lub czerwonego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso przygotować do smażenia według przepisu „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
- Pieczarki opłukać, obrać ze skórki i ugotować w ¼ l wywaru lub w wodzie z dodatkiem kostki przyprawy do zup (kostkę dodać pod koniec gotowania).
- Gdy pieczarki są miękkie, dodać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozmieszanej z kilkoma łyżeczkami zimnej wody, zagotować mieszając, osolić do smaku, dodać wino.
- Przygotować grzanki jak w przepisie na „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
- Wątróbkę opłukać, obrać z błon, oprószyć mąką i szybko usmażyć na części tłuszczu.
- Usmażoną wątróbkę pokroić w cienkie paseczki, dodać do niej szynkę, również pokrojoną w paseczki i odstawić na bok płyty, żeby nie ostygła.
- Usmażyć filety według przepisu „Filety z polędwicy w sosie pomidorowym”.
- Na ogrzanym, podłużnym półmisku ułożyć grzanki, na każdej położyć po filecie, który przybrać wątróbką i szynką oraz kawałkami pieczarek z sosu.
- Całość polać sosem i posypać siekaną zielona pietruszką.
- Filety z polędwicy garnirowane podawać z ziemniakami purée lub frytkami i sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]