Galareta podstawowa z ryb
Galareta podstawowa z ryb.
W staropolskiej kuchni tworzono potrawy mięsne, rybne, jak też wędliny w galarecie, często zastudzane w wykwintnych formach, barwione i dekorowane. Galareta podstawowa z ryb (auszpik) pozwoli wytworzyć ci podobne potrawy, zależnie od twojej fantazji.
Składniki:
- 1 kg jadalnych odpadów z ryb (głowy, kości, skóry, okrawki),
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1½ l wody,
- 15 g soli,
- 1 g angielskiego ziela,
- 120 g białka z jaj (4 szt.),
- 15 g octu (6%),
- 40 g żelatyny,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z włoszczyzny i odpadów jadalnych z ryb.
- Dodać zmiażdżone z solą przyprawy.
- Gdy wywar nabierze smaku, przecedzić przez sito.
- Do ostudzonego wywary dodać rozbite białka, ocet i namoczoną żelatynę.
- Wywar powoli ogrzewać do zagotowania.
- Gdy wywar sklaruje się, przelać przez rozwieszone nad naczyniem płótno.
- Gdy wywar spłynie, pozostawić w chłodnym miejscu do skrzepnięcia, lub zalewać przygotowane potrawy.
Zobacz też:
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]