Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych
Składniki:
- ¾ kg nóżek wieprzowych
- ¼ kg chudej wieprzowiny bez kości
- 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler)
- 1 – 2 liście bobkowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 – 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
- Przerąbane nóżki, opłukane mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalać zimną wodą.
- Gotować powoli przez cztery godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości.
- Pod koniec gotowania osolić.
- Odcedzić wywar.
- Obrać mięso od kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, zagotować, odcedzić.
- Wywar przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą.
- Dno foremki przybrać marchewką pokrojoną karbowanym nożykiem,
włożyć pokrojone mięso, zalać wywarem i ostudzić do skrzepnięcia. - Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć ją
do formy na okrągły półmisek przybrany sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki. - Pokroić na porcje.
- Pokropić octem lub sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem.
Można galaretę przygotować szybko przy pomocy szybkowara.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]