Dania głównePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami

– Gåsesteg


(na 8 osób)

Składniki:

  • 1 gęś,
  • ½ kg jabłek,
  • ¼ kg suszonych śliwek, 
  • ⅛ l śmietany, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 

czerwona-kapusta

Przygotowanie:

  1. Sprawioną gęś dobrze wypłukać w ciepłej wodzie i wysuszyć. Obficie natrzeć ją wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. 
  2. Obrać jabłka, pokrajać w ósemki, wybrać gniazda nasienne, wymieszać z uprzednio namoczonymi śliwkami bez pestek. Nadziać nimi gęś, zaszyć otwory tuszki. 
  3. Włożyć gęś do brytfanny, podlać ją wodą (ok. pół szklanki), i piec około 3 godziny w przykrytym naczyniu. O czasu do czasu polewać ją sosem spod gęsi. 
  4. Kiedy gęś będzie już miękka, zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, polać ją zimną wodą (pół szklanki), piec jeszcze przez 15 minut w odkrytym naczyniu, aby skórka stała się chrupiąca. 
  5. Upieczoną gęś pokroić na 8 części, do pozostałego po pieczeniu sosu dodać rozmieszaną z mąką śmietanę i zagotować. 
  6. Podawać gęś polaną sosem, z ziemniakami z wodyczerwoną kapustą

Czerwona kapusta do gęsi

– Redkål. 


Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty, 
  • 5 dag margaryny (masła), 
  • 1 łyżka octu, 
  • ⅓ l soku z czerwonej porzeczki, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • 1 płaska łyżka cukru  (ewentualnie), 

Przygotowanie:

  1. Poszatkować obraną z wierzchnich liści czerwoną kapustę, lekko nasolić i posypać pieprzem. 
  2. Rozgrzać tłuszcz w rondlu, wrzucić poszatkowana kapustę, dodać ocet (aby nie straciła koloru. Dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem, podlewając po trochu sokiem porzeczkowym w miarę jego odparowania. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x