Gęś pieczona z jabłkami
Gęś pieczona z jabłkami
– Gåsesteg
(na 8 osób)
Składniki:
- 1 gęś,
- ½ kg jabłek,
- ¼ kg suszonych śliwek,
- ⅛ l śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
Przygotowanie:
- Sprawioną gęś dobrze wypłukać w ciepłej wodzie i wysuszyć. Obficie natrzeć ją wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
- Obrać jabłka, pokrajać w ósemki, wybrać gniazda nasienne, wymieszać z uprzednio namoczonymi śliwkami bez pestek. Nadziać nimi gęś, zaszyć otwory tuszki.
- Włożyć gęś do brytfanny, podlać ją wodą (ok. pół szklanki), i piec około 3 godziny w przykrytym naczyniu. O czasu do czasu polewać ją sosem spod gęsi.
- Kiedy gęś będzie już miękka, zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, polać ją zimną wodą (pół szklanki), piec jeszcze przez 15 minut w odkrytym naczyniu, aby skórka stała się chrupiąca.
- Upieczoną gęś pokroić na 8 części, do pozostałego po pieczeniu sosu dodać rozmieszaną z mąką śmietanę i zagotować.
- Podawać gęś polaną sosem, z ziemniakami z wody i czerwoną kapustą.
Czerwona kapusta do gęsi
– Redkål.
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 5 dag margaryny (masła),
- 1 łyżka octu,
- ⅓ l soku z czerwonej porzeczki,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 płaska łyżka cukru (ewentualnie),
Przygotowanie:
- Poszatkować obraną z wierzchnich liści czerwoną kapustę, lekko nasolić i posypać pieprzem.
- Rozgrzać tłuszcz w rondlu, wrzucić poszatkowana kapustę, dodać ocet (aby nie straciła koloru. Dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem, podlewając po trochu sokiem porzeczkowym w miarę jego odparowania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]