Groch na sypko
Groch Ugotowany Na Sypko.
Fasola zapewnia nam dużą ilość potrzebnego organizmowi białka, nie zawierając tłuszczu, które znajduje się w potrawach mięsnych. Może stanowić osobne danie, lub dodatek do zup, czy drugiego dania. Fajny jest groch ugotowany na sypko.
Składniki:
- 40 dag suchego grochu,
- 8 dag słoniny,
- 5 dag cebuli,
- sól do smaku,
Przygotowanie:
-
- Groch ugotować według przepisu „Fasola Jaś z wody”.
- Słoninę stopić i podsmażyć z pokrojoną cebulą.
- Podawać polany słoniną z cebulą jako dodatek do barszczu lub kapuśniaku. Tak przygotowany groch można podać również jako purée (tj. przetarte przez sito), do gotowanego mięsa peklowanego (np. do golonki – lub szynki gotowanej).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]