Grzyby smażone duszone zapiekane opieczone
Grzyby smażone, zapiekane, opieczone – świeże – propozycja dla grzybiarzy.
,
Grzyby smażone.
Składniki:
- 60 – 80 dag grzybów (borowiki, rydze, pieczarki),
- 10 dag tłuszczu (smalec, olej),
- sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Grzyby najpierw oczyścić, umyć, duże można pokroić w plastry, mniejsze obsmażyć w całości.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, potem wkładać partiami oczyszczone grzyby, smażyć do zrumienienia ich z obu stron na dość silnym ogniu.
- Na koniec smażenia posolić i przyprawić pierzem – podawać na gorąco, polane tłuszczem ze smażenia.
- Grzyby smażone są doskonałą gorącą przekąską lub dodatkiem do drugiego dania, doskonałe są podane na grzankach z lekko wydrążonej bułki.
Grzyby opieczone (świeże)
Składniki:
- ½ kg świeżych grzybów albo 10 dag suszonych,
- 10 dag tłuszczu (smalec, olej),
- 5 dag cebuli,
- 2 czerstwe bułki,
- 1 jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- sól, pieprz do smaku,
- zielona pietruszka (koperek),
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić.
- Świeże grzyby oczyścić, opłukać i udusić na części tłuszczu.
- Grzyby suszone ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić.
- Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie.
- Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę oraz część tartej bułki i dokładnie wymieszać.
- Z masy tej uformować okrągłe placuszki o grubości około 1 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Placuszki z grzybów podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw.
- Można na nie przeznaczyć twardsze grzyby, które podane w całości lub w większych kawałkach, nie są takie smaczne (kurki).
Grzyby zapiekane w sosie.
Składniki:
- 60 – 80 grzybów,
- 10 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu (smalec, margaryna),
- 15 dag śmietany,
- 1 dag mąki,
- 5 dag żółtego sera,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- sól, pieprz do smaku,
- zielona pietruszka lub koperek,
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, opłukać.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić.
- Oczyszczone grzyby – małe w całości, duże pokrojone na części, udusić razem z cebulą na tłuszczu.
- Dodać sól i pieprz, wymieszać, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą naczynia, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zapiec w gorącym piekarniku.
- Przed podaniem posypać tartym serem i posiekaną zieleniną.
- Grzyby zapiekane można podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą albo kluskami, na obiad albo na kolację.
- Można je również podawać jako gorącą przystawkę.
- Do zapiekania nadają się najlepiej naczynia kamionkowe lub szklane, ogniotrwałe.
- Jeżeli chcemy podać danie jako przystawkę, można wykorzystać do zapiekania małe jednoporcjowe naczynia kamionkowe, tzw. tygielki.
Budyń z grzybów świeżych.
Składniki:
- ½ kg dag grzybów,
- 3 dag tłuszczu (masło, margaryna),
- 10 dag cebuli,
- 15 dag śmietany,
- tarta bułka i tłuszcz do formy,
- 4 jajka,
- sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Grzyby wpierw oczyścić, opłukać.
- Cebulę oczyścić, następnie opłukać, pokroić.
- Oczyszczone grzyby – małe w całości, duże pokrojone na kawałki, udusić na tłuszczu razem z cebulą.
- Formę budyniową lub rondelek wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
- Żółtka utrzeć, białka ubić na pianę.
- Grzyby wymieszać z żółtkami, tartą bułką oraz śmietaną i pianą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masę włożyć do formy budyniowej i zamknąć.
- Formę wstawić do naczynia z wodą i gotować ok. 45 min.
- Budyń można podawać jako samodzielne danie z różnymi sosami i surówką z warzyw, na obiad lub kolację.
Borowiki (prawdziwki), maślaki, kurki duszone
Składniki:
- 80 dag borowików (albo innych grzybów),
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 1 – 2 dag mąki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Borowiki oczyścić z ziemi, starannie opłukać, cienko poszatkować.
- Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć, włożyć grzyby, wlać 2 – 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem.
- Gdy są miękkie, oprószyć mąką, zagotować (powinny być gęste), dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać koperek i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.
- Podawać z ziemniakami, z kaszą, z kluskami z ziemniaków itp.
- Maślaki przed przyrządzeniem obrać ze skórki.
Kozaki, gąski, podpieńki duszone.
Składniki:
- 80 dag kozaków lub innych grzybów,
- 2 dag masła lub margaryny,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać w bieżącej wodzie, cienko poszatkować.
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać tłuszcz, 3 – 4 łyżki wody i razem udusić pod przykryciem (gąski gotuje się dłużej niż borowiki i maślaki).
- Gdy są miękkie, podprawić mąką, dodać sól i pieprz, zagotować, włożyć surowe masło (2 dag) i siekaną zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.
- W taki sam sposób przyrządzamy podpieńki i kozaki.
- Te ostatnie podobne są smakiem do borowików.
- Gąski dobrze jest podprawić śmietaną.
Pieczarki duszone.
Składniki:
- 40 dag pieczarek,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- ⅛ l śmietany,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Młode pieczarki oczyścić, opłukać (z dużych, starych kapeluszy obrać skórkę).
- Kapelusze i trzony cienko poszatkować.
- Cebulę obrać cienko, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, 2–3 łyżki wody, dusić pod przykryciem.
- Gdy są miękkie, dodać sól i pieprz, jeżeli potrzeba, odparować.
- Połączyć ze śmietaną, podprawić żółtkami (smaczne są również potrawy przyrządzane z pieczarek rosnących dziko na łące).
Rydze smażone
Składniki:
- 60 dag rydzów,
- 3 dag smalcu,
- 3 dag masła,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Młode, świeże, średniej wielkości rydze starannie opłukać, odciąć trzony, dokładnie osączyć.
- Smalec rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze,smażyć z obu stron na silnym ogniu, dodać masło.
- Układać na półmisku, osolić, oprószyć pieprzem i podawać z tłuszczem, na którym się smażyły.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]