Gulasz segedyński (węgierski)
Gulasz segedyński
(węgierski) – Na Węgrzech niemal identyczny gulasz – z wieprzowiną, kapustą kiszoną i kwaśną śmietaną nazywany jest gulyás à la Székely, a nie gulasz szegedyński. Potrawa ta jest popularna w Austrii, Niemczech oraz na Słowacji i w Czechach. No i oczywiście w Polsce jako gulasz segedyński (węgierski).
Składniki:
- 60 dag wieprzowiny z kością (łopatka),
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 dag mąki,
- sól, papryka,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki, osolić, otaczać w mące, zrumienić na tłuszczu.
- Przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną w talarki cebulę zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia.
- Włożyć drobno pokrojoną i osobno na pół ugotowaną kiszoną kapustę, wlać 125 ml wody i dusić razem do miękkości.
- Przed wydaniem podprawić resztką mąki, dosolić do smaku, przyprawić roztartym czosnkiem, papryką ostrą i słodką.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]