Gulasz węgierski z kotła
Gulasz Węgierski z Kotła
Składniki:
- 60 dag mięsa wołowego bez kości,
- 6 dag tłuszczu,
- 15 dag cebuli,
- 2 dag papryki ostrej i słodkiej w proszku,
- 15 dag papryki słodkiej (owoc),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kg ziemniaków,
- 15 dag pomidorów lub 5 dag koncentratu pomidorowego,
- kluski kładzione,
- majeranek,
- kminek,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do dużego rondla.
- Dodać tłuszcz, obraną, drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solę, paprykę w proszku, szczyptę kminku i majeranku, osolić, dokładnie wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.
- W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać wodę.
- Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, paprykę w strąkach umyć, odciąć łodygi, usunąć pestki, umyć pomidory.
- Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać paprykę pokrojoną w paski, pomidory podzielone na cząstki, i ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, dolać tyle wody, aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę.
- Gdy ziemniaki i mięso są miękkie wymieszać ugotowany gulasz z oddzielnie ugotowanymi kluskami, przyrządzonymi według przepisu „Kluski kładzione”.
- Gulasz węgierski podawać w rondlu, w którym się gotował.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]