Indyk w sosie czekoladowym
Indyk w sosie czekoladowym.
Mole de Guajolote.
Potrawa meksykańska.
Indyk w sosie czekoladowym Mole de Guajolote.
Składniki:
- 1 indyczka,
- 20 dag cebuli,
- 6 dag masła,
- ½ szklanki mleka,
- 25 dag czerstwej bułki,
- 15 dag mielonej wieprzowiny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki białego wina,
- ½ szklanki śmietany,
- 15 dag kakao,
- pieprz, bardzo ostra papryka,
Przygotowanie:
- Sprawioną i wymytą indyczkę natrzeć lekko solą i zostawić na kilka godzin, aby skruszała.
- Farsz: Bułkę namoczyć w ciepłym mleku i odcisnąć.
- Drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle (3 dag), dodać wieprzowiną, odciśniętą bułkę, jajka i roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Nadziać tym farszem indyczkę i zaszyć otwór.
- Piec w piekarniku w przykrytej brytfannie, dodając pozostałe masło; w czasie pieczenia polewać sosem spod indyczki.
- Płyn spod indyczki wymieszać z winem, zagotować na małym ogniu, dodając śmietanę wymieszaną z kakao i papryką.
- Podawać indyczkę polaną częścią sosu, pozostały sos w sosjerce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]