Jabłka smażone w cieście
Jabłka smażone w cieście –
w mundurkach, w szlafrokach – bardzo popularne, szybkie danie sporządzane ze świeżych owoców, godne polecenia danie. Smaczne i pożywne, bardzo lubiane przez dzieciaki.
owoce:
Składniki:
- ½ kg jabłek,
- 5 dag cukru–pudru,
- 8–10 dag tłuszczu do smażenia,
ciasto:
- 2 jaja,
- 4 dag cukru,
- 10–12 dag mąki,
- 5 łyżek śmietany,
- sól,
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ½ cm.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko lub śmietanę, pianę, przesianą mąkę, lekko wymieszać.
- Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
- Układać na rozgrzanym półmisku, posypać cukrem–pudrem.
- Podawać na gorąco.
Równie smaczne są jabłka smażone w cieście naleśnikowym „Naleśniki z pianą”, do ciasta tego należy dodać więcej mąki, aby miało gęstość śmietany.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]