Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach pozwolą urozmaicić nasze menu w czasie okolicznościowych posiłków. Na przykład śniadanie wielkanocne jest tradycyjnym posiłkiem polaków, gdzie jaja są podstawą.
Przepis Staropolski
Składniki:
- jajka,
- szczypiorek, pietruszka,
- sól, pieprz,
- tarta bułka,
- masło;
Jajka faszerowane w skorupkach przygotowanie:
- Ile osób tyle jaj ugotować na twardo, najpierw włożyć do zimnej wody,
- Gdy wystygną przekroić ostrożnie każde bardzo ostrym nożem na pół, uważając, aby nie popsuć skorupki.
- Jaja wybrać nożem lub łyżeczką,
- Usiekać drobno, posolić, popieprzyć, na koniec dać trochę siekanego szczypiorku lub pietruszki,
- Zasmażyć z łyżką masła i włożyć na powrót w skorupki, później posypać z wierzchu tartą bułka, a położywszy na patelni skorupką do góry obrumienić ładnie na maśle.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]