Kapuśniak z kiszonej kapusty
«Kapuśniak z kiszonej kapusty».
Ugotuj dzisiaj. Potrawa prosta, tradycyjnie gotowana w naszej kuchni. Dodatek wędzonego boczku podnosi jej smak.
Składniki:
- 20 dag ziemniaków,
- 30 dag kiszonej kapusty,
- 5 dag boczku wędzonego,
- 5 dag cebuli,
- 2 litry wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- ½ liścia bobkowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić z boczkiem na dużej patelni, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem 8–10 minut często mieszając.
- Po zagotowaniu w czasie duszenia odkryć na 2–3 minuty, następnie dusić pod przykryciem.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, które wrzucamy do wrzącej wody i gotować przez 10 minut.
- Następnie dodać do nich kapustę z boczkiem i cebulą, gotować jeszcze około 5 minut.
- Pod koniec gotowania kapuśniak z kiszonej kapusty przyprawić:
- wkruszyć kostkę przyprawę do zup,
- dodać szczyptę pieprzu,
- czosnek roztarty z solą,
- liść bobkowy
- i jeśli potrzeba, sól do smaku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]