Kapusta parzybroda
Kapusta parzybroda (zupa).
Składniki:
- 80 dag kapusty cukrowej,
- 5 dag słoniny lub boczku wędzonego,
- 1 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, pieprz, cukier, ocet,
- ½ dag kminku,
Kapusta parzybroda – przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, pokroić na części (w grubą kostkę).
- Zalać wrzącą wodą (¼ l), dodać sól, cukier, kminek, tłuszcz, przykryć, gdy się zagotuje, odkryć na chwilę.
- Gotować pod przykryciem.
- Przyrządzić zasmażkę.
- Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z mąką zrumienioną na jasnozłoty kolor.
- Rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą, dodać pieprz i jeśli potrzeba, trochę octu.
- Podawać do mięsa, ziemniaków, do gotowanego grochu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]