Dania główneObiadZupy

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda (zupa).


Składniki:

  • 80 dag kapusty cukrowej,
  • 5 dag słoniny lub boczku wędzonego,
  • 1 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól, pieprz, cukier, ocet,
  • ½ dag kminku,

Kapusta parzybroda – przygotowanie:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, pokroić na części (w grubą kostkę).
  2. Zalać wrzącą wodą (¼ l), dodać sól, cukier, kminek, tłuszcz, przykryć, gdy się zagotuje, odkryć na chwilę.
  3. Gotować pod przykryciem.
  4. Przyrządzić zasmażkę.
  5. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z mąką zrumienioną na jasnozłoty kolor.
  6. Rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą, dodać pieprz i jeśli potrzeba, trochę octu.
  7. Podawać do mięsa, ziemniaków, do gotowanego grochu.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x