Kapusta włoska lub cukrowa ze śmietaną i jabłkami
Kapusta włoska lub cukrowa,
to przystawka do typowego dania mięsnego. Przyprawiona do smaku stanowi doskonałe uzupełnienie naszego dania. Mój przepis proponuje przyrządzenie kapusty ze śmietaną i jabłkami.
Składniki:
Przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować.
- Zalać niewielką ilością wrzącej wody (¼ l), dodać sól, cukier, tłuszcz, kminek i poszatkowane jabłka, przykryć.
- Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem.
- Gdy kapusta włoska lub cukrowa jest miękka, podprawić mąką rozmieszaną z 5 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku octem, połączyć ze śmietaną.
- Podawać do mięsa wieprzowego, baraniego, cielęcego lub z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]