Dania główneŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Karp po żydowsku wigilijny

Karp po żydowsku wigilijny

(carp àla Juive)

Wigilia Bożego Narodzenia jest dla wszystkich Polaków, zarówno z kraju, jak i przebywających w innych stronach świata świętem absolutnie szczególnym. To kameralne, rodzinne, spędzane w gronie najbliższych nam ludzi, swą tradycją sięga jeszcze pogańsko-słowiańskich czasów.

Wieczerza wigilijna, chyba ostatni taki uroczysty posiłek w kuchni polskiej, w którym tak wyraźnie zachowały się ślady przedchrześcijańskich obrzędów, splecionych ze współczesnością w barwną i pełną poezji całość. W nasze obrzędy wplotły się nierozerwalnie również potrawy kuchni żydowskiej. Karp po żydowsku wigilijny – stanowi tego żywy dowód.


Składniki:

  • 2 karpie (po ok. 1 kg,
  • 4 duże cebule,
  • pierz mielony – płaska łyżeczka,
  • 2 kopiate łyżki cukru,
  • 10 zmielonych migdałów,
  • płaska łyżka rodzynków,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Na dnie dużego rondla wpierw ułożyć pokrojone w talarki 2 cebule posypać połową pieprzu i migdałów, cukru i soli.
  2. Oskrobać ryby, odciąć głowy, później usunąć z nich skrzela i oczy, przeciąć na dwie części i włożyć na spód garnka.
  3. Wypatroszyć ryby, usunąć wnętrzności, a mlecz, ikrę, wątrobę, krew i tłuszcz również włożyć do rondla.
  4. Następnie ułożyć półdzwonka ryby.
  5. Całość przykryć pozostałą cebulą pokrojoną w talarki, posypać resztą cukru, pieprzu i migdałów, posolić.
  6. Wlać tyle wody, by przykryła rybę.
  7. Gotować bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu około 25 minut, pilnując by płyn nie wrzał (dolewać w razie potrzeby po łyżce zimnej wody) i usuwając zaszumowienia.
  8. Zalać żelatynę szklanką przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje – podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści.
  9. Po 45 minutach posypać całość rodzynkami, wlać szklankę żelatyny i odstawić do zastygnięcia.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x