Kawa zbożowa
Kawa zbożowa –
w czasach młodości naszej babci, jej zapach, był bowiem synonimem spokojnego domu, zapraszającego nas na wspaniałe, smaczne śniadanie. Warto i dziś przypomnieć chociażby tamtą atmosferę i przekazać ten nastrój następnym pokoleniom.
Składniki:
- 4 dag kawy zbożowej,
- ½ l wody,
- ½ dag cykorii,
- ½ l mleka,
- 6 – 8 dkg cukru,
Przygotowanie:
- Najpierw kawę zbożową zemleć w młynku do kawy.
- Następnie do naczynia używanego wyłącznie do gotowania kawy wlać wodę, wsypać zmieloną kawę, dodać cykorię, gotować 1 – 2 minuty, odstawić na bok, skropić zimną wodą i szczelnie przykryć.
- Po kilku minutach, gdy kawa zbożowa ustoi się, zlać do ogrzanego imbryka, albo bezpośrednio do filiżanek.
- Przegotowane mleko zmieszać z kawą w imbryku, albo w filiżankach.
- Można go podać osobno, chociażby w dzbanuszku.
- Do zagotowanej tak kawy zbożowej można dodać 1 – 2 dkg zmielonej kawy ziarnistej i zaparzyć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]