Keks
Keks
Składniki:
- 30 dkg mąki;
- 15 dkg masła lub margaryny;
- 5 jaj;
- 20 dkg cukru—pudru;
- ½ paczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier wanilinowy lub wanilia;
- 30—40 dkg bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy lub migdały, figi, cykata, śliwki suszone);
- 2 dkg masła do formy;
- 2 dkg tartej bułki;

Przygotowanie:
- Przygotować wąską, długą formę.
- Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jaja,
przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą, zmieszaną z proszkiem. - Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta.
- Dodać wanilię i pokrajane w paseczki bakalie.
- Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wysypanej tartą bułką.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C) około 1 godziny.
- Jeśli ciasto szybko się zrumieni, a wewnątrz jest lekko surowe, przykryć papierem.
- Zrumieniony upieczony keks wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę.
- Ciasto można upiec bez proszku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]