Ketchup
Ketchup
to sos pomidorowy podawany na zimno, o smakach od łagodnego do ostrego, barwy pomidorowych, rzadko zielonej, używany do przyprawienia potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupujemy gotowy, choć jest także sporządzany w warunkach domowych.
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 40 dag jabłek,
- 3 ostre papryczki,
- ½ kg marchewki,selera, pietruszki,
- ¼ kg cebuli,
- ¼ kg cukru,
- 1 łyżka kminku,
- 2 liście laurowe,
- 4 goździki,
- pieprz mielony,
- ½ gałki muszkatołowej,
- 5 dag musztardy,
- 3 łyżki soli,
- ocet winny do smaku (½ szklanki),
Przygotowanie:
- Dojrzałe pomidory, marchew, pietruszkę, seler wpierw przemielić przez maszynkę do mięsa.
- Następnie dodajemy sól, cukier, resztę przypraw i odstawiamy na dobę.
- Później gotujemy składniki do zgęstnienia (3 – 4 godziny), od czasu do czasu mieszając.
- Ketchup przecieramy przez sito, podgrzewamy do zagotowania, na koniec przekładamy go gorących słoików, zakręcamy, zostawiamy pod kocem do wystudzenia.
- Używamy go zarówno do przyprawienia naszych dań, jak i do frytek i hot-dogów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]