Kiełbasa z gęsi
Kiełbasa z gęsi.
Składniki:
Przygotowanie:
- Sprawioną gęś wpierw dokładnie umyć, mięso oddzielić od kości i skóry, lekko osolić.
- Połowę mięsa pokroić na drobne kawałki (paski), następnie drugą połowę przepuścić przez maszynkę, mięso połączyć, osolić, dodać saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze na około 2 godziny.
- Dodać zaparzony wywar z majeranku, czosnku i pieprzu.
- Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać trochę przegotowanej, wystudzonej wody.
- Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Na stole rozłożyć skórę z gęsi, układać masę, uformować w kształcie grubej kiełbasy, zaszyć.
- Włożyć do przygotowanej uprzednio wędzarni i wędzić około 1,5 godziny.
- Kiełbasę z gęsi można podawać tylko uwędzoną lub uwędzoną i sparzoną (parzyć około 40 minut) na zimno i na gorąco.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]