Mięso - potrawyPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Kiełbasa z gęsi

Kiełbasa z gęsi.


Składniki:

  • 1 gęś surowa (3½ kg),
  • 2 dag majeranku,
  • 5 dag czosnku,
  • sól, pieprz, saletra, gorczyca do smaku
    – saletra – (w bardzo małej ilości – tylko dla uzyskania koloru),

Przygotowanie:

  1. Sprawioną gęś wpierw dokładnie umyć, mięso oddzielić od kości i skóry, lekko osolić.
  2. Połowę mięsa pokroić na drobne kawałki (paski), następnie drugą połowę przepuścić przez maszynkę, mięso połączyć, osolić, dodać saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze na około 2 godziny.
  3. Dodać zaparzony wywar z majeranku, czosnku i pieprzu.
  4. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać trochę przegotowanej, wystudzonej wody.
  5. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  6. Na stole rozłożyć skórę z gęsi, układać masę, uformować w kształcie grubej kiełbasy, zaszyć.
  7. Włożyć do przygotowanej uprzednio wędzarni i wędzić około 1,5 godziny.
  8. Kiełbasę z gęsi można podawać tylko uwędzoną lub uwędzoną i sparzoną (parzyć około 40 minut) na zimno i na gorąco.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x