Klops pieczeń rzymska
Klops (pieczeń rzymska)
Składniki:
- 30 dag wołowiny z kością (skrzydło, łopatka),
- 30 dag wieprzowiny (kark),
- 6 – 8 dag tłuszczu,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 4 dag bułki,
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć.
- Cebulę drobno pokroić i zrumienić w tłuszczu.
- Mięso opłukać, obrać z kości, wyżyłować, pokroić w kawałki i wraz z bułką przepuścić przez maszynkę.
- Dodać całe jajo, zrumienioną cebulę, osolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, z której na desce posypanej tartą bułką uformować gruby wałek.
- Na brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć do niego uformowane mięso i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
- Piec przez około 40 minut, często polewając sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Upieczone mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, ułożyć je na podłużnym półmisku i polać sosem z pieczeni.
- Klops pieczeń rzymska podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości, utłuczonymi z kaszą.
- Oddzielnie podać sałatę lub surówkę z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
