Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISYPrzystawki

Klops z ziemniakami

Klops z ziemniakami – pieczeń z mięsa mielonego


Klops – domowy wyrób garmażeryjny, dodatkowo też to danie obiadowe. Może także być klops nadziewany. Z ziemniakami stanowi odrębne danie obiadowe.

Składniki:

  • 60 dag mięsa (łopatka, skrzydło),
  • 7 dag tłuszczu,
  • 3 dag łoju wołowego,
  • 1 bułka,
  • 5 dag słoniny,
  • 1 cebula,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz,
  • 2 kg ziemniaków,
  • ¼ l szklanka śmietany,
  • 6 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Najpierw zemleć drobno mięsa, łój i jedną bułkę bez skórki, wymoczoną i wyciśniętą.
  2. Potem dodać do tego słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekaną, przysmażoną cebulę, jedno jajo, troszkę soli i szczyptę pieprzu.
  3. Wszystko to dokładnie wymieszać i uformować w podłużny klops.
  4. Ugotować ziemniaki, przepuścić przez maszynkę, dodać łyżkę tłuszczu, jedno jajo, szklankę śmietany i wymieszać na gęstą, jednolitą masę, gdy wystygnie obłożyć nią dokładnie klops.
  5. Całość posmarować jajem, obsypać tartą bułką.
  6. Klops z ziemniakami wstawić na godzinę do rozgrzanego piekarnika.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
3 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x