Klops z ziemniakami
Klops z ziemniakami – pieczeń z mięsa mielonego
Klops – domowy wyrób garmażeryjny, dodatkowo też to danie obiadowe. Może także być klops nadziewany. Z ziemniakami stanowi odrębne danie obiadowe.
Składniki:
- 60 dag mięsa (łopatka, skrzydło),
- 7 dag tłuszczu,
- 3 dag łoju wołowego,
- 1 bułka,
- 5 dag słoniny,
- 1 cebula,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- 2 kg ziemniaków,
- ¼ l szklanka śmietany,
- 6 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Najpierw zemleć drobno mięsa, łój i jedną bułkę bez skórki, wymoczoną i wyciśniętą.
- Potem dodać do tego słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekaną, przysmażoną cebulę, jedno jajo, troszkę soli i szczyptę pieprzu.
- Wszystko to dokładnie wymieszać i uformować w podłużny klops.
- Ugotować ziemniaki, przepuścić przez maszynkę, dodać łyżkę tłuszczu, jedno jajo, szklankę śmietany i wymieszać na gęstą, jednolitą masę, gdy wystygnie obłożyć nią dokładnie klops.
- Całość posmarować jajem, obsypać tartą bułką.
- Klops z ziemniakami wstawić na godzinę do rozgrzanego piekarnika.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]