Kluseczki wątrobiane do rosołu
Kluseczki wątrobiane – składniki:
- 1 czerstwa bułka (80 g),
- 1 szklanka mleka,
- 15 dkg wątroby wieprzowej lub wołowej,
- 5 dkg śledziony,
- 15 dkg cebuli,
- 2 jajka,
- 3 dkg masła,
- 3 dkg smalcu,
- sól, pieprz,
- szczypta sproszkowanego majeranku
Kluseczki wątrobiane – przygotowanie:

- Namoczyć bułkę w gorącym mleku
- Posiekać drobno cebulę i przesmażyć ją na smalcu.
- Śledzionę i wątrobę drobno posiekać.
- Bułkę dokładnie odcisnąć, wymieszać z posiekaną wątrobą, śledzionę i przesmażoną cebulkę ze stopionym masłem i rozbełtanymi jajami.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na około pół godziny.
- Zagotować 1 litr wody, osolić.
- Wymieszaną masę formować w małe kulki, następnie gotować je przez 10 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
