Kluski francuskie
Kluski francuskie.
Kluseczki francuskie z mąką.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 dag masła,
- 4 – 5 dag mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Masło wpierw utrzeć, dodawać żółtka, ucierać.
- Potem ubić pianę z białek.
- Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę, posolić, wymieszać.
- Zrobić próbę z ciasta, gdy jest zbyt rzadkie, dodać mąki.
- Łyżką maczaną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub na zupę.
- Zagotować pod przykryciem.
- Na koniec technika przyrządzania klusek francuskich.
Kluseczki francuskie z wątróbką
Składniki:
- 8 dag wątroby cielęcej lub z drobiu,
- 2 dag masła,
- 5 – 6 dag mąki,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wątrobę cielęcą obrać z błony, wpierw posiekać dużym, ostrym nożem.
- Potem utrzeć masło, dodać żółtka, wątrobę, sól.
- Ubić pianę, kłaść na masę wątrobianą partiami na przemian z mąką, wymieszać.
- Kluski gotować jak francuskie z mąką.
Kluseczki francuskie z grzybami
-
Przyrządzić według przepisu kluski francuskie z mąką z dodatkiem 1 – 2 łyżek ugotowanych siekanych grzybów.
Kluseczki francuskie z kaszą manną.
Składniki:
- 2 jaja
- 2 dag masła
- 2 – 3 dag mąki
- 2 dag kaszy manny
- sól
Przygotowanie:
- Przyrządzić według przepisu kluski francuskie z mąką.
- Oprócz mąki dodać dodatkowo kaszy manny.
- Formować i gotować kluseczki jak w francuskie z mąką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]