Knedle serowe
Knedle serowe
Składniki:
- ½ kg sera (twarogu),
- 10 dag kaszy manny,
- 4 jaja,
- 3 dag mąki,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 łyżki mleka,
- sól,
- 3 dag masła do polania,
- 2 dag bułki tartej,
Przygotowanie:
- Najpierw zalej kaszę mannę na pół godziny.
- Później przepuść przez maszynkę, lub przetrzyj przez sito świeży, dobrze odciśnięty, niekwaśny ser.
- Utrzyj tłuszcz, dodając kolejno żółtka, włóż ser, kaszę mannę, utrzyj wszystko na gładką masę.
- Ubij pianę z jajek, połóż na masę serową i wymieszaj.
- Uformuj w mące gałeczki o wielkości orzecha włoskiego, ugotuj jeden knedel na próbę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj 2 – 3 łyżki mąki pszennej.
- Wrzucaj knedle partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszaj, przykryj.
- Gdy się zagotuję, odsuń na brzeg płyty, wybieraj łyżką cedzakową na półmisek.
- Knedle serowe podawaj ze stopionym masłem, zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą lub ze śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]