Kołduny litewskie
Kołduny litewskie
nadzienie:
- 15 dag baraniny z udźca,
- 15 dag polędwicy wołowej,
- 10 dag łoju lub szpiku,
- 5 dag cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, majeranek,
naleśniki:
- 30 dag mąki,
- 1 jajo,
- sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie: mięso baranie, polędwicę i łój obrać z powięzi, opłukać, przepuścić przez maszynkę lub posiekać dużym, ostrym nożem.
- Cebulę obrać, utrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki połączyć razem, dodać do smaku ząbek czosnku roztartego z solą, sól, pieprz, majeranek.
- Starannie utrzeć dodając 2 – 3 łyżki wody.
- Przyrządzić ciasto jak na pierogi, cienko wywałkować i wykrawać kieliszkiem od wina lub foremką małe placuszki, albo pokroić w nieduże kwadraty, na środek nakładać łyżeczką nadzienie (pierożki powinny być pełne), zlepiać bardzo dokładnie brzegi ciasta.
- Partiami wrzucać na osoloną wodę, aby swobodnie pływały.
- Gotować przez 5 – 6 minut od momentu zagotowania.
- Wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, osączyć.
- Kołduny litewskie podawać w rosole lub w bulionie na głębokich talerzach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]