KolacjaMięso - potrawyObiadPRZEPISYPrzystawki

Wątróbka wieprzowa smażona panierowana

Wątróbka wieprzowa smażona

(panierowana). Wątróbkę przed przygotowaniem namoczyć w mleku lub serwatce, ściągnąć błonę, pokrajać na plastry, oprószyć mąką, obtoczyć najpierw w jajku, a później w tartej bułce, posolić i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażyć niezbyt długo – tak, aby w środku była lekko różowa. Grubsze plastry nakłuwać widelcem w kilku miejscach. 


Składniki:

  • 60 dag wątróbki wieprzowej,
  • sól,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag masła,

panierowanie:

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę opłukać, osączyć, najpierw zdjąć błonę, usunąć żyły i pokroić w plastry grubości 1,5 – 2 cm.
  2. Panierować wpierw w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
  3. Panierowanie przycisnąć rękami, brzegi wyrównać nożem.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano; wewnątrz powinna pozostać różowa.
  5. Po usmażeniu na koniec posolić.
  6. Zaraz wydawać.
  7. Ułożyć zatem na półmisku.
  8. Wątróbka wieprzowa smażona może być przy tym podana z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody, surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x