Wątróbka wieprzowa smażona panierowana
Wątróbka wieprzowa smażona
(panierowana). Wątróbkę przed przygotowaniem namoczyć w mleku lub serwatce, ściągnąć błonę, pokrajać na plastry, oprószyć mąką, obtoczyć najpierw w jajku, a później w tartej bułce, posolić i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażyć niezbyt długo – tak, aby w środku była lekko różowa. Grubsze plastry nakłuwać widelcem w kilku miejscach.
Składniki:
- 60 dag wątróbki wieprzowej,
- sól,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag masła,
panierowanie:
- 4 dag mąki,
- 1 jajo,
- 8 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Wątróbkę opłukać, osączyć, najpierw zdjąć błonę, usunąć żyły i pokroić w plastry grubości 1,5 – 2 cm.
- Panierować wpierw w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
- Panierowanie przycisnąć rękami, brzegi wyrównać nożem.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie kłaść wątróbkę i smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na rumiano; wewnątrz powinna pozostać różowa.
- Po usmażeniu na koniec posolić.
- Zaraz wydawać.
- Ułożyć zatem na półmisku.
- Wątróbka wieprzowa smażona może być przy tym podana z ziemniakami pod dowolną postacią, z sałatą, z jarzyną z wody, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]