Kompot gruszka borówka (brusznica)
Kompot gruszka i borówka
Borówka zwana także brusznicą to leśny owoc o cierpkim słodkawym smaku. W połączeniu ze słodką gruszką znakomicie nadaje się na kompot, który można spokojnie zawekować i cieszyć się jego smakiem przez okrągły rok.
Składniki:
- 3 kg dojrzała, jędrna gruszka,
- ½ kg borówka (brusznica),
- 40 dag cukru,
- 2 l wody,
Przygotowanie:
- Przygotować zalewę (syrop).
- Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do wrzącego syropu, i przez 2—3 minuty gotować.
- Odcedzić gruszki, ułożyć je w słoikach, dodać umyte i przebrane brusznice.
- Zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować w temperaturze około 90 °C przez 20—25 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]