Kotlet schabowy z kostką smażony (panierowany)
kotlet schabowy z kostką smażony
(najpierw panierowany)
Składniki:
- 65 dag kotletów schabowych z kostką,
- 8 dag tłuszczu,
- sól,
panierowanie:
- 3 dag mąki,
- 1 jajo,
- 8 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Schab opłukać, osączyć zwody, wpierw odrąbać kość kręgosłupa, pozostawiając przy polędwicy kostki żebrowe o długości do 4 cm.
- O ile mięso jest tłuste, dodatkowo okroić z tłuszczu.
- Kotlety odcinać równolegle od żebra, tak aby każda porcja trzymała się kostki.
- Przy każdym kotlecie oczyścić również kostkę z błonki.
- Kotlety nadciąć na obwodzie w kilku miejscach.
- Mięso lekko pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając też mu kształt owalny, zwężający się koło kostki.
- Osolić, panierować w mące, tudzież w rozmąconym jaju i tartej bułce.
- Panierunek przycisnąć rękami lub przyklepać nożem.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano, dosmażyć na brzegu płyty.
- Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku zwrócone kostki w jedną stronę, oblać tłuszczem ze smażenia.
- Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]