Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z płatków owsianych
Składniki:
- 30 dag płatków owsianych,
- 2 razy tyle wody lub mleka z wodą, ile wynosi objętość płatków,
- 2 jaja,
- 8 dag tłuszczu,
- 4 – 5 dag tartej bułki,
- 5 dag cebuli,
- sól,
Przygotowanie:
- Do płatków owsianych wlać wrzącą wodę lub mleko z wodą, najpierw rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić.
- Masa powinna być bardzo gęsta.
- Ugotowane płatki utrzeć z jajami, następnie dodać posiekaną cebulę, zrumienioną na tłuszczu (3 dag), osolić, starannie wymieszać.
- Formować w tartej bułce raczej nieduże grube kotleciki.
- Kotlety z płatków owsianych smażyć później na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Podawać z surówką z pomidorów, z kapusty kiszonej itd. lub sosem pomidorowym, ogórkowym, koperkowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]