PRZEPISYPrzystawki

Krokiety po kardynalsku


Oto przepis na krokiety po kardynalsku.

Składniki:

  • 10 dkg ryżu,
  • 15 dkg pieczarek,
  • 3 dkg masła rakowego,
  • 10 dkg rakowych szyjek,
  • 1 jajo,
  • koperek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jajo, bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia

Krokiety po kardynalsku – przygotowanie:

pieczarki-swieze
Pieczarki świeże.
  1. Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić.
  2. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć,
    1. wymieszać z ryżem,
    2. jajkiem,
    3. rakowymi szyjkami
    4. posiekanym koperkiem
  3. Doprawić do smaku.
  4. Z tak przygotowanej masy formować wałki o średnicy 3 cm,
  5. Panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce.
  6. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron,
  7. Przez kilka minut dosmażyć na małym ogniu.

Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x