Krokiety po kardynalsku
Oto przepis na krokiety po kardynalsku.
Składniki:
- 10 dkg ryżu,
- 15 dkg pieczarek,
- 3 dkg masła rakowego,
- 10 dkg rakowych szyjek,
- 1 jajo,
- koperek,
- sól, pieprz do smaku,
- jajo, bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia
Krokiety po kardynalsku – przygotowanie:
- Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć,
- wymieszać z ryżem,
- jajkiem,
- rakowymi szyjkami
- posiekanym koperkiem
- Doprawić do smaku.
- Z tak przygotowanej masy formować wałki o średnicy 3 cm,
- Panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron,
- Przez kilka minut dosmażyć na małym ogniu.
Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]