PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruche precelki z makiem

Kruche precelki z makiem


Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag margaryny,
  • 3 – 5 dag maku,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1 jajo,
  • 2 surowe żółtka,
  • ½ jaja lub białko do smarowania,

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki dodać masło, margarynę, posiekać szerokim nożem mieszając z mąką.
  2. Dodać żółtka, jajo, mak i przesiany cukier.
  3. Zagnieść szybko ciasto.
  4. Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut.
  5. Formować wałeczki o średnicy ¾ cm, kroić na kawałki długości 10 – 15 cm, zwijać ósemki, smarować jajem, układać na blasze.
  6. Wstawić do gorącego piekarnika, kruche precelki z makiem upiec na jasnozłoty kolor, gorące zdejmować z blachy szerokim nożem, układać na okrągłym szklanym półmisku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x