Kruche precelki z makiem
Kruche precelki z makiem
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 10 dag masła,
- 5 dag margaryny,
- 3 – 5 dag maku,
- 10 dag cukru pudru,
- 1 jajo,
- 2 surowe żółtka,
- ½ jaja lub białko do smarowania,
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać masło, margarynę, posiekać szerokim nożem mieszając z mąką.
- Dodać żółtka, jajo, mak i przesiany cukier.
- Zagnieść szybko ciasto.
- Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut.
- Formować wałeczki o średnicy ¾ cm, kroić na kawałki długości 10 – 15 cm, zwijać ósemki, smarować jajem, układać na blasze.
- Wstawić do gorącego piekarnika, kruche precelki z makiem upiec na jasnozłoty kolor, gorące zdejmować z blachy szerokim nożem, układać na okrągłym szklanym półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]