Kruchy placek ze śliwkami
Kruchy placek ze śliwkami (lub z morelami)
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 60 dag śliwek lub moreli,
- 5 dag cukru pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Śliwki opłukać, wytrzeć czystą ściereczką, wydrylować pestki, przecinając śliwki wzdłuż, ale niezupełnie.
- Dwie połówki śliwek złączone razem naciąć, aby powstały 4 cząstki razem połączone.
- Przyrządzić kruche ciasto, zostawić na 10 minut w chłodnym miejscu pod przykryciem, wywałkować na grubość 1 cm, ułożyć na prostokątnej blaszce, wyrównać brzegi, ułożyć śliwki równo rzędami.
- Pomiędzy rzędami śliwek zostawić przerwy o szerokości 3 cm.
- Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor, wyjąć, pokroić w kwadraty, wyłożyć z blachy przy pomocy szerokiego noża na deskę lub na stolnicę, gdy ostygnie posypać cukrem pudrem z wanilią albo polukrować rozrzedzoną pomadką cytrynową.
- Pomadkę cytrynową utartą na biało rozrzedzić wodą i zanurzając w niej pędzel szybko pokrywać nią upieczone ciasto.
- Gdy kruchy placek ze śliwkami zastygnie, pokroić w kwadraty.
- Z tej porcji otrzymamy około 36 ciastek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]