PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami (lub z morelami)


Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 60 dag śliwek lub moreli,
  • 5 dag cukru pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Śliwki opłukać, wytrzeć czystą ściereczką, wydrylować pestki, przecinając śliwki wzdłuż, ale niezupełnie.
  2. Dwie połówki śliwek złączone razem naciąć, aby powstały 4 cząstki razem połączone.
  3. Przyrządzić kruche ciasto, zostawić na 10 minut w chłodnym miejscu pod przykryciem, wywałkować na grubość 1 cm, ułożyć na prostokątnej blaszce, wyrównać brzegi, ułożyć śliwki równo rzędami.
  4. Pomiędzy rzędami śliwek zostawić przerwy o szerokości 3 cm.
  5. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor, wyjąć, pokroić w kwadraty, wyłożyć z blachy przy pomocy szerokiego noża na deskę lub na stolnicę, gdy ostygnie posypać cukrem pudrem z wanilią albo polukrować rozrzedzoną pomadką cytrynową.
  6. Pomadkę cytrynową utartą na biało rozrzedzić wodą i zanurzając w niej pędzel szybko pokrywać nią upieczone ciasto.
  7. Gdy kruchy placek ze śliwkami zastygnie, pokroić w kwadraty.
  8. Z tej porcji otrzymamy około 36 ciastek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x