Łazanki z kapustą słodką lub kiszoną
Łazanki z kapustą np słodką lub kiszoną.
U wegetarian i jaroszy głównym źródłem białka są przede wszystkim drożdże, orzechy i nasiona strączkowe. Łazanki z kapustą to danie, które niekoniecznie zapewni nam nasze dzienne zapotrzebowanie na białko, ale nie codziennie musimy mieć “mięsny” obiad. Efektownie podane łazanki również zaspokoją nasz apetyt. Zawsze też dla “mięsożerców możemy przygotować to danie z dodatkiem smażonej kiełbasy.
Składniki:
kapusta:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- tłuszcz do smarowania rondla,
- 4 dag słoniny albo też boczku do polania,
Przygotowanie:
Przyrządzenie kapusty:
- Kapustę opłukać, najpierw obrać z wierzchnich liści, pokroić na części, ugotować w wodzie z solą w odkrytym naczyniu.
- Następnie posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu.
- Kapustę ugotowaną odcedzić, później odcisnąć dobrze z wody skręcając w ścierce, zemleć w maszynce do mięsa.
- Ugotować łazanki, ostatecznie połączyć z kapustą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]