Lukier gotowany
Lukier gotowany.
Ciasta, ciastka, torty – czyli nasze wyroby cukiernicze ozdabiamy przed pieczeniem i po upieczeniu. Lukier jest jednym z najczęściej przygotowywanym produktem wykorzystywanym właśnie w tym celu.
Składniki:
- 30 dag grubego cukru rafinowanego kryształu lub krystalicznej kostki,
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu 6%,

Lukier gotowany – przygotowanie.
- Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem, często mieszając dopóki się nie rozpuści, dodać ocet.
- Zwilżonym w wodzie pędzelkiem obmywać boki rondelka, aby cukier nie krystalizował się.
- Ugotować syrop „do nitki” (2 stopnia), zrobić próbę:
gdy kropla syropu spuszczona z łyżki pozostawia za sobą „nitkę”, jest gotowy. - Zdjąć z ognia, skropić powierzchnię syropu wodą.
- Przelać do miski, lub w tym samym naczyniu wstawić do zimnej wody i ochłodzić do ok. 60°C (powinien być dobrze ciepły).
- Lukier gotowany ucierać drewnianą łyżką lub pałką, aż zacznie bieleć i gęstnieć.
- Gdyby gęstniał zbyt szybko wlać 1 – 2 łyżki gorącej wody lub dodać sok z cytryny albo rozpuszczony kwasek cytrynowy.
- W czasie ucierania lukier gęstniejący na brzegach naczynia zsuwać nożem ucierając bez przerwy.
- Utarty lukier przypraw do smaku rumem lub dodaj jeszcze soku z cytryny albo kwasek cytrynowy, zależnie do czego ma być użyty.
- Lukier można barwić na różowo, czarną kawą lub karmelem na kremowo itp.
- Lukrem takim (nie ucieranym) lukruje się np. drobne pierniczki.
- Po upieczeniu i ostudzeniu wkłada się je do większej miski, polewa ciepłym lukrem.
- Ostrożnie mieszaj rękami, następnie mokre układa się je w jednej warstwie na blasze i wstawia do letniego piekarnika albo ustawia w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny, aby obeschły.
- Tym samym lukrem (rozcieńczonym rumem, wodą) lukruje się pączki, nabijając każdy pączek na widelec lub na cienki patyczek i zanurzając w lukrze.
- Pączki osącza się, układa się na specjalnej siatce lub na blasze i obsusza.
- Rozrzedzonym lukrem przy pomocy pędzelka smaruje się po wierzchu strucle z makiem, z marmoladą, placki drożdżowe, placki kruche przekładane różnymi masami, jak też pieniki lub krajanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
