Karczek pieczony w całości

Karczek pieczony w całości w piekarniku.



 

Składniki:

  • 1½ – 2 kg karkówka wieprzowa, 
  • Przyprawy:
    • 1 łyżka słodkiej papryki, albo zmieszanej z ostrą, 
    • po 1 łyżce majeranku i tymianku
    • po 3 ziarna jałowca i angielskiego ziela, 
    • 3 liście laurowe, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 główka średnia czosnku, 
  • 1­ spora cebula, 
  • smalec wieprzowy, najlepiej wytopiony ze słoniny, bez skwarków, 

karczek-pieczony

Przygotowanie:

  1. Karczek wpierw umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek podzielić na cząstki, następnie każdą z nich przekroić na 2 – 4 mniejsze kawałki. 
  3. Robimy w naszym mięsie końcem noża kieszonki, do których wkładamy kawałki czosnku. 
  4. Należy umieścić je wokół karczku, z każdej strony. 
  5. Na blacie układamy folię spożywczą, na której umieszczamy warstwę naszych przypraw. Są to wymieszane z solą: tymianek, majeranek i papryka.
  6. Na folii kładziemy mięso, na którym należy położyć jałowiec, ziele angielskie i laurowe liście. 
  7. Jeżeli karczek pieczony będzie spożytkowany później jako wędlina, na zimno, możemy go nastrzykać roztworem soli (ok. ½ łyżeczki w 50 ml letniej wody). 
  8. Zawijamy mięso w folię z przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin (powyżej 2½ godziny). 
  9. Po odwinięciu mięsa z folii obsmażamy go z każdej strony na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, aby zamknąć jego pory i zatrzymać aromatyczne soki w jego strukturze. 
  10. Później pieczemy mięso w piekarniku, w brytfance, układając na mięsie pokrojoną p plastry cebulę. 
  11. Temperatura pieczenia 180ºC, czas pieczenia zależy od wagi mięsa liczymy 1 godz/kg, czyli między 1½ – 2 godzin. 
  12. Można go podawać zarówno na gorąco, jako danie obiadowe z ziemniakami i np kapustą zasmażaną, jak i na zimno jako wędlinę. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x