Karczek pieczony w całości
Karczek pieczony w całości w piekarniku.
Składniki:
- 1½ – 2 kg karkówka wieprzowa,
- Przyprawy:
- 1 łyżka soli,
- 1 główka średnia czosnku,
- 1 spora cebula,
- smalec wieprzowy, najlepiej wytopiony ze słoniny, bez skwarków,
Przygotowanie:
- Karczek wpierw umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Czosnek podzielić na cząstki, następnie każdą z nich przekroić na 2 – 4 mniejsze kawałki.
- Robimy w naszym mięsie końcem noża kieszonki, do których wkładamy kawałki czosnku.
- Należy umieścić je wokół karczku, z każdej strony.
- Na blacie układamy folię spożywczą, na której umieszczamy warstwę naszych przypraw. Są to wymieszane z solą: tymianek, majeranek i papryka.
- Na folii kładziemy mięso, na którym należy położyć jałowiec, ziele angielskie i laurowe liście.
- Jeżeli karczek pieczony będzie spożytkowany później jako wędlina, na zimno, możemy go nastrzykać roztworem soli (ok. ½ łyżeczki w 50 ml letniej wody).
- Zawijamy mięso w folię z przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin (powyżej 2½ godziny).
- Po odwinięciu mięsa z folii obsmażamy go z każdej strony na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, aby zamknąć jego pory i zatrzymać aromatyczne soki w jego strukturze.
- Później pieczemy mięso w piekarniku, w brytfance, układając na mięsie pokrojoną p plastry cebulę.
- Temperatura pieczenia 180ºC, czas pieczenia zależy od wagi mięsa liczymy 1 godz/kg, czyli między 1½ – 2 godzin.
- Można go podawać zarówno na gorąco, jako danie obiadowe z ziemniakami i np kapustą zasmażaną, jak i na zimno jako wędlinę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]